Schietsportonderdelen bij de HASV

Recreatief schieten of serieus trainen voor de deelname aan een (officiële KNSA) schietwedstrijd is beide mogelijk bij de HASV. Onze leden hebben hierin een vrije keuze. We hanteren geen verplichting om deel te nemen aan de verschillende interne en externe wedstrijden, maar we moedigen het wel aan door bijvoorbeeld het geven van gratis schietlessen aan onze leden.

De belangrijkste doelstelling van onze vereniging is de leden de mogelijkheid te bieden om op een verantwoordelijke en veilige manier te genieten van de schietsport. Daarom bieden wij onze leden een groot aanbod aan van verschillende schietsportonderdelen.


Geweer

De HASV heeft in haar aanbod van verenigingswapens een aantal klein kaliber geweren voor zowel linkshandige als rechtshandige schutters. De discipline klein kaliber geweer wordt geschoten op 12 meter banen met .22 Long Rifle randvuurpatronen. Deze discipline kan zowel staand, knielend als liggend geschoten worden.

Schieten met een klein kaliber geweer

De HASV biedt, naast het schieten met vuurwapens, ook de mogelijkheid voor de liefhebbers om te schieten met luchtdrukwapens.

Het schieten met groot kaliber geweren op buitenbanen is als extra optie voor onze leden mogelijk. Onze vereniging bezit een aantal groot kaliber geweren zoals een Steyr Mannlichter en het militairgeweer de FAL in het kaliber 7,62 x 51. Leden die zich willen bekwamen in de discipline groot kaliber geweer kunnen zich hiervoor bij het bestuur van de vereniging aanmelden.

Schieten met de FAL (7,62x51mm NAVO)

Schieten met de FAL (7,62x51mm NAVO)


Karabijn

De vereniging heeft naast klein kaliber geweren ook een klein kaliber karabijn in haar arsenaal van verengingwapens. De CZ (česká zbrojovka) karabijn heeft een vijfschots magazijn en is korter en lichter van gewicht.

CZ 452 karabijn (.22lr)

CZ 452 karabijn (.22lr)

Voor leden die in het bezit zijn van een .30 M1 karabijn, is het ook mogelijk om bij de HASV de discipline groot kaliber karabijn te schieten.

.30M1 semi-automaat karabijn

.30M1 semi-automaat karabijn


Pistool

De HASV heeft verschillende groot – en klein kaliber pistolen ter beschikking voor haar leden. Hiermee kan geschoten worden op de 25 meter banen.

Walther GSP (.22 LR)

Walther GSP (.22 LR)

 

Beretta 92 FS (9mm Luger)

Beretta 92 FS (9mm Luger)

De leden hebben de keuze uit  verschillende klein kaliber revolvers en semi-automatische pistolen om mee te schieten. Alle klein kaliber vuurwapens zijn van het kaliber .22 Long Rifle; een randvuurpatroon die in het jaar 1887 is ontwikkeld door Peters Cartridge en wereldwijd nog altijd één van de populairste kalibers is.

De groot kaliber semi-automatische pistolen van de HASV zijn allen in het kaliber 9mm Luger. Deze door Georg Luger ontworpen patroon wordt ook wel aangeduid als de 9mm parabellum of 9x19mm. De Deutche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM) geïntroduceerde de 9mm Luger patroon inhet jaar 1902.

9mm Luger en .22 Long Rifle patronen


Historische wapens

Bij de HASV kan ook de discipline "Historische Wapens" geschoten worden met één van de twee replica percussie-revolvers van de vereniging:
een Model 1851 Navy en een Model 1861 Navy revolver.
Het is geen probleem als u nog nooit eerder met een zwartkruit voorlaadrevolver geschoten heeft.
De secretaris zal u graag begeleiden en laten zien hoe u veilig met deze revolvers uit de tijd van het "wilde westen" kunt schieten.

Model 1851 Navy replica (.36)